Read En flyktning krysser sitt spor by Aksel Sandemose Free Online


Ebook En flyktning krysser sitt spor by Aksel Sandemose read! Book Title: En flyktning krysser sitt spor
Language: English
Format files: PDF
The size of the: 322 KB
v The author of the book: Aksel Sandemose
Edition: Den norske bokklubben
Date of issue: 1972
ISBN: 8252501478
ISBN 13: 9788252501476
City - Country: No data

Read full description of the books En flyktning krysser sitt spor:

Janteloven

1. Du skal ikke tro du er noe.
2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg at du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro du vet mer enn oss.
6. Du skal ikke tro du er mer enn oss.
7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Janteloven er et av de mest kjente og siterte avsnitt i norsk litteratur. Forfatteren Aksel Sandemose (1899-1965) vokste opp i Nykøbing Mors, Danmark og fikk sitt litterære gjennombrudd med en sjøfortelling. Senere flyttet han til Norge, og her utkom bøkene om Espen Arnakke: En sjømann går i land (1931), En flyktning krysser sitt spor (1933), Der står en benk i haven. og Brudulje. Sandemose skrev også Det svundne er en drøm og Varulven.

Sandemose-biografen Espen Haavardsholm fastslår at En flyktning krysser sitt spor er Sandemoses hovedverk, «hans merkeligste, mest originale bidrag til romankunsten». I romanen forteller Espen Arnakke om sin oppvekst i en småby kalt Jante. Han rømmer hjemmefra og drar til sjøs. På New Foundland kommer han i skade for å begå et mord. Kritikeren Helge Krog karakteriserte i sin tid denne romanen som «en bibel i djevelsk menneskekunnskap» og «et villniss av fenomenal opplevelse, selvspaltning, selvfordobling; en jungel av iakttagelse, tankelyn, syn og dikt.»


En flyktning krysser sitt spor read onlineRead information about the author

Ebook En flyktning krysser sitt spor read Online! Aksel Sandemose var en dansk-norsk forfatter som skrev et personlig preget norsk som ligger nærmest det som kalles bokmål. Han skrev altså ikke riksmål, som er det norske skriftspråk som ligger nærmest offisiell dansk, selv om han var født og oppvokst i Danmark. Han er mest kjent for romanen En flyktning krysser sitt spor, som introduserer begrepet Janteloven.

Aksel Sandemoses fødenavn var Axel Nielsen, men i 1921 endret han navn til Aksel Sandemose. Et navn med tilknytning til hans norske mors slekt. Oppveksten i byen Nykøbing på øya Mors i Limfjorden i Nord-Jylland ga stoff til en stor del av hans forfatterskap. Også hans tid som sjømann i unge år er biografisk stoff i hans bøker. Sandemoses mor som var fra Skedsmo utenfor Oslo, har gitt forfatteren noe han selv har beskrevet som "fedrelandsdrift" mot hennes hjemland, og etter forslag fra Sigurd Hoel bosatte han seg i Norge i 1930. Han ble norsk statsborger, og etablerte seg straks som norsk forfatter gjennom å oversette deler av sitt danske forfatterskap til norsk, f.eks. "En sjømann går i land" 1931. Hans norskdom i denne første tiden kommer blant annet til uttrykk i det Vinje-inspirerte enmannstidsskriftet "Fesjå" fra 1935. En forløper for det langt mer omfattende enmannstidsskriftet "Årstidene – Brev fra Kjørkelvik" som kom i mange nummer fra midten av femtiårene og inn i neste tiår. Til å begynne med bosatte han seg med sin første familie på halvøya Nesoddlandet i fjorden rett sør for Oslo. Da han var tilknyttet et miljø som arbeidet aktivt mot den tyske okkupasjonsmakten valgte han i 1941 å flykte til Sverige. Tiden i Sverige var en vanskelig men fruktbar tid for forfatteren. Hans andre hovedverk, "Det svundne er en drøm" ble skrevet her, og utgitt i Sverige med tittelen "Det gångna är en dröm" 1944. En tittel som ikke er en oversettelse av den norske tittelen da den er en strofe hentet fra den svenske poeten Dan Andersons verk. Etter krigen flyttet han sammen med sin nye hustru Eva Borgen tilbake til Norge. Sandemose hadde lenge drømt om å flytte utenfor hovedstaden, og tenkte først på Trysil, men paret kom over et nedlagt småbruk i Søndeled i Aust Agder sør i landet, som de bestemte seg for å kjøpe. Noe de kunne da Eva på dette tidspunktet disponerte over en arv som muliggjorde kjøpet. Han fikk "ti lykkelige år" her, til ulykkene innhentet dem. Først mistet Sandemose sin hustru, deretter den ene tvillingsønnen. Han har beskrevet hendelsene i "Murene rundt Jeriko", en bok som han kaller en minnebok om disse som sto ham nær. Han flyttet så tilbake til Oslo. Her giftet han seg en tredje gang. Han døde under et opphold i København i 1965.

Aksel Sandemoses tredje hovedverk "Varulven" 1958, var på slutten av femtitallet en av de fremste kandidatene til Nobelprisen i litteratur. Hovedverkene "En flyktning krysser sitt spor", "Det svundne er en drøm" og "Varulven" plasserer forfatterskapet i verdenslitteraturen.


Reviews of the En flyktning krysser sitt spor
En flyktning krysser sitt spor read onlineAdd a comment to En flyktning krysser sitt spor
Read EBOOK En flyktning krysser sitt spor by Aksel Sandemose Online free

Download PDF: en-flyktning-krysser-sitt-spor.pdf En flyktning krysser sitt spor PDF